Navike koje štete vašim zubima

Rate this post

Navike koje štete vašim zubima

Žvakanje leda

Iako je led prirodan i bez šećera,možda mislite da je on bezopasan za vas.Ali grickanje tvrdih kocki leda može oštetiti vaše zube.A ako vaše grickanje iritira meka tkiva unutar zuba,mogu uslijediti i zubobolje.Veoma topla ili veoma hlada hrana mogu izazvati kratkotraju bol ali čak i dugotrajnu zubobolju.Sljedeći put kada poželite žvakati led,bolje ga zamjeniti žvakaćom gumom koja ne sadrži šećer.

Ako se bavite kontaktnim sportom a ne korisite zubalo

Možda se bavite hokejom,američkim fudbalom,boksom,mma ili nekim drugim kontaktnim sportom trebali biste koristite zubalo.To je komad lijevane plastike koja štiti gornji dio zuba.Bez nje bi se vaši zubi polako mrvili.Ukoliko vam uobićajna zubala ne pomažu obratite se vašem stomatologu da vam napravi jedno po vašoj mjeri.

Pirsing na jeziku

Ovo je možda dansa u modi,ali taj metalni dio bi lako mogao oštetit vaše zube.Slićan rizik predstavalja i pirsing na usnama.Isto tako ako pirsin dođe u kontakt sa desnima mogao bi ih ošteti,što bi moglo dovesti do gubitka zuba.Pirs u vašim ustima isto tako povećava rizik od infekcija jer usta predstavljaju mali raj za bakterije.

Kapi za kašalj

Većina ovih kapi sadrži šećer.Tako da nakon što ih konzumirate prepoporućuje se da operete vaše zube.Nije bitno dali šećer dolazi od bombona ili kapi,on u ustima reagira na ist način,odnosno pretvara bakterije u vašim ustima u kiselinu koja izjeda zubnu caklinu.

Gumene bombone

Sve slatke namirnice dovode do karijesa,ali bombone su među najćešćim uzrocima karijesa.To se dešava jer gumeni bomboni često ostaju dugo vremena u ustima,otpuštajući šećer,što znaći da će kiselina izjadati vaše zube dugo vremena.Ali ukoliko nemožete bez gumenih bombona barem ih konzumiraje poslije jela a ne kao posoban obrok.Zbog povećane proizvodnje pljuvačke za vrijeme obroka,lakše će se isprati kiselina u vašim zubima.

Gazirani sokovi

Svi znamo da gazirani sokovi sadrže šećer.Ali nije samo šećer štetan za naše zube nego i fosforne i limunske kiseline,koje izjedaju zubnu caklinu.

Otvaranje stvari sa vašim zubima

Otvaranje čepova ili plastićnih abalaža sa zubima je kul,ali sa time se sigurno ne bi složili stomatolozi koji misle da biste ovim načinom mogli oštetiti zube.Zaključak je da biste trebali koristiti zube samo za jelo.

Sportka pića

Znamo da mnogi odma trće da kupe sportska pića nakon dobrog treninga kako bi se osvježili.Ali ova pića obićno sadrže veliku kolićinu šećera.Kao slatkiši i gazirana pića ovi napitci stvaraju kiselinu u ustima koja napada caklinu zuba.Najbolji način kako biste ostali hidratizirani je konzumiranje vode bez ikakvih dodataka.

Voćni sokovi

Taćno je da su voćni sokovi puni vitamina i antioksidanasa ali nažalost većina ih isto tako sadrži šećer.Neki voćni sokovi čak sadrže više šećera i od gaziranih sokova.Zato je najbolje ako ste u mogućnosti sami da pripremite sok kod kuće.

Čips

Bakterije u plaku će pretovoriti škrob u kiselinu.Ova kiselina će napadati vaše zube sljedećih 30 minuta,a čak možda i više ako se zahlavi među zubima.

Konstantno grickanje

Konstantno grickanje će usporiti proizvodnju pljuvačke u ustima.Izbjegavajte prečesto grickanje a kada grickate budite sigurni da grickata namirnice koje ne sadrže mnogo šećera i škroba.

Žvakanje olovke

Dali ste ikada zbog dosade u školi ili na poslu žvakali olovku?Ova navika može itetekako štetiti vašim zubima.Ako ima želju za žvakanjem bolji izbor je žvakaća guma.To će potaknuti proizvodnju pljuvačke što može ućiniti zube jaćima i zaštiti ih od kiseline.

Kafa

Zbog specifićne tamna boje i kiselosti kafa može uzrokovati žutilo zuba tijekom vremena.Ali takve mrlje je najlakše izbjeliti.

Pušenje

Cigarete mogu promjeniti boju vašim zuba a nekad ćak biti i razlog njihovog ispadanja zbog bolesti desni koju mogu izazvati.Duhan kao što pokazuju istraživanja isto tako može izazvati rak usni,jezika i usta.

Crveno vino

Kiseline koje se nalaze u vinu mogu izjesti zubnu caklinu što će izazvati promjenju njihove boje.Crveno vino isto tako sadrži pigmente kao što su kromogen i tanini koju pomažu lijepjenju boje za zube.

Povezano